Menü

Évfordulós illusztrációs pályázat

Jelentkezés

Az Aranyrajzszög Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös illusztrációs pályázatot írt ki a Graphifest által szervezett I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál keretén belül. A PIM a beérkezett irodalomhoz kapcsolódó pályamunkákat díjazza, és 2019 őszén kiállításon mutatja be.

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. Az illusztráció egyéb irányai mellett különös figyelmet szentelünk az elmúlt évtizedekben kevesebb figyelmet kapó szépirodalmi illusztrációra. A Petőfi Irodalmi Múzeum alapítása óta kiemelt feladatának tartja az irodalmi illusztráció gyűjtését és ösztönzését, ezért részt vállal Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb irodalmi illusztrációs pályamunkáinak bemutatásában és díjazásában is.

Illusztrációk az alábbi, idén évfordulós alkotók valamelyikének választott művére

  • Csáth Géza
  • Ady Endre
  • Örkény István

Pályázni olyan műalkotással lehet, amely az elmúlt négy évben (2015–2019)

  • nyomtatásban már kiadásra került
  • vagy illusztrációs terv

Egy témán (projekten) belül minimum 2 és maximum 10 képet várunk (Pl. Illusztrációk Ady Endre verseire, 2–10 kép).

Az illusztráció technikája szabadon választott, kiállítani azonban csak az alább megadott paraméterekkel kinyomtatott printet van módunk.

A beküldött alkotások közül a kiállítandó és kinyomtatandó műveket az előzsűri válogatja ki.

A jelentkezés feltétele továbbá

  • a megadott webhelyen elérhető adatlap kitöltése
  • a feltöltés és regisztráció ingyenes.
  • A jelentkezés és a képek beérkezésének határideje: 2019. augusztus 30.

Az előzsűri után a sikeres pályázókat értesítjük a kiállítás részleteiről.

  • A díjak odaítéléséről a szakma és a díjalapítók képviselőiből álló díjzsűri dönt.
  • A művek bemutatására 2019 október 16-30 között,a Graphifest keretében, a Petőfi Irodalmi Múzeumban kerül sor.

A pályázat benyújtásával a pályázó vállalja, hogy a zsűri által kiválasztott munkákat az Illusztrációs Fesztivál kiállítására a szervezők által kért formába előkészíti, és hozzájárul a szervezők által kinyomtatott művek kiállításához, valamint további térítés nélkül a tárlatot kísérő katalógusban való reprodukcióhoz.

 

Továbbá hozzájárulását adja ahhoz, hogy az esetlegesen nyertes pályamunkákat adásvétel jogcímén a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményébe vegye és azokon közfeladatai ellátása körében felhasználási jogot szerezzen a pályázati kiírásban meghirdetett díjazás fejében (I. hely 300.000 Ft, II. hely 200.000 Ft, III. hely 100.000 Ft). Ezen felül más díjazásra nem tartanak igényt. A díjazást (amely egyben a pályamű vételárát is jelenti) a Múzeum közvetlenül a pályázónak fizeti ki. A Múzeumnak csak akkor áll módjában a díjazást kifizetni, ha a pályamunka vásárlás útján gyűjteményébe kerül. A díjazottakkal a PIM külön adásvételi szerződést köt, amiben eladják a művük első példányát a PIM-nek.

 

Jelentkezés